 |
Her gün sabah, öğlen, akşam masamızda et olsa hayır demeyiz. Bugünkü konumuz et terbiyeleri, başka bir deyişle et marinasyonları.
|
|
 |
ABD'de bir üniversitenin yaptığı araştırmaya göre bilerek et tüketmemeyi tercih eden erkekler, hem et obur hem de otobur cinsdaşlarına göre daha az erkeksi görünüyor.
|
|
 |
Yeşim Sert Karaaslan - Son zamanlarda kendini gösteren ve çok sayıda kişinin ölümüne neden bağırsak bakterisi "EHEC"te, et, et ürünleri ve ham süt bulaşmada en tehlikeli yiyecekler olarak gösteriliyor.
|
|
 |
Mangalda, et yiyorsunuz hem de yağlı. Et de yağ da kanserojen!
|
|
  |
Özel Tekden Hastanesi Diyetisyeni Meryem Öncü: "Tatlı ve et tüketimi abartılmamalı"
|
|
  |
Prof. Dr.Ali Kutlu: "Kırmızı et alerjisi, son 12 yıldır dünyada keneler ile ilişkilendiriliyor"
|
|
 |
Son zamanlarda ülkemizde yaşanan Şarbon hastalığı tehlikesi nedeniyle kırmızı et yemekten kaçınıyorsanız önerilerime kulak verebilirsiniz.
|
|
 |
Dünya Kanser Araştırmaları Fonu (WCRF), kanserden kaçınmak için alkol ve işlem görmüş et tüketiminin kesilmesini önerdi.
|
|
 |
Bilecik Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından "Sağlık İçin Hareket Et" etkinliği düzenlendi.
|
|
 |
Samsun’da "Sağlıklı Beslen Hareket Et Mutlu Yaşa" konulu panel düzenlendi.
|
|
 |
Her zaman olduğu gibi Kurban Bayramı'nda da sağlığınız için et tüketimine dikkat etmek çok önemli.
|
|
  |
Haftalık tüketilmesi gereken et miktarı.
|
|
 |
Kurban bayramını sağlıklı geçirmek içinse öncelikle et tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktaları bilmek gerekiyor!
|
|
 |
İngiliz bilim adamları, et, balık ve sütte bulunan B12 vitaminin, yaşlılarda hafıza kaybını önlediğini ortaya çıkardılar.
|
|
 |
İngiliz bilim adamları, et, balık ve sütte bulunan B12 vitaminin, yaşlılarda hafıza kaybını önlediğini ortaya çıkardılar.
|
|
 |
Kurban Bayramı'nda artan kırmızı et tüketimi, yağ ve kolesterolde ani yükselişlere sebep oluyor!
|
|
 |
İngiltere'de Leeds Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, her gün işlenmiş et tüketmenin demans (bunama) riskinin yüzde 44 artırdığını gösterdi.
|
|
 |
Doktor Takvimi uzmanlarından Diyetisyen Nida Doğan, "Özellikle B12, demir, çinko, A ve E vitaminleri açısından yetersizlikleri olan kişiler mutlaka kırmızı et tüketmeli" diyor.
|
|
 |
Prof. Dr. Hakan Demir, halk arasında 'sarı kız' ya da 'et yiyen örümcek' olarak bilenen, hazirandan itibaren doğada ve yaşam alanlarında görülmeye başlanan 'böğü' adlı canlının zehirsiz olduğunu söyledi.
|
|
 |
Bolu İzzet Devlet Hastanesi beslenme ve diyet uzmanı Vildan Vural, "Kesinlikle sahurda pilav, makarna ve çok yağlı et yemekleri önermiyoruz." dedi.
|
|
 |
Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, yaz aylarında hafif beslenmeye özen göstermek gerektiğini belirterek, "Balık, ızgara et, sebze ve meyveler bol tüketilmelidir.
|
|
 |
Karbon ayak izi hesaplamaları dikkate alındığında çevreye en çok et ve süt ürünlerinin zarar verdiği ortaya çıktı.
|
|
 |
Doç. Dr. İlkay Çakır, insülin direncini doğrudan belirleyebilecek bir laboratuar testi bulunmazken et benleri ve akantosis nigrikansın insülin direncinin belirtisi olabileceğini vurguluyor.
|
|
 |
Uzmanlar uyardı: Hayvanlarda görülen ve zoonoz olarak adlandırılan hastalıklar, insanlara iyi pişmemiş, çiğ et veya etin kesildiği yerlerden bulaşıyor.
|
|
 |
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özgür Akşan, Kurban Bayramı’nda her öğünde et tüketilmesinin sağlık açısından riskler doğurabileceği uyarısında bulundu.
|
|
 |
Uzmanlara göre yaklaşan Kurban Bayramı'nı sağlıklı ve rahat geçirebilmek için günlük et tüketimine dikkat edilmesi ve aşırıya kaçılmaması gerekiyor.
|
|
 |
Uzman Diyetisyen İpek Ağaca; bayramda fazlaca tüketilen kırmızı et, börek, tatlılar, çikolata gibi yetersiz posa içeren ve sindirimi zor gıdaların sağlığımızı olumsuz etkilememesi için probiyotik destek kullanılmasının önemi üzerinde durdu.
|
|
 |
İzmir'de ilk kez düzenlenecek Ulusal Deniz ve Balıkçılık Bayramı'nda "Kurban bayramı olduğunda nasıl herkes evinde et yiyorsa ulusal balık bayramında da balık yiyelim" çağrısı yapıldı.
|
|
 |
Mersin Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından, ’Sağlık İçin Hareket Et’ günü ve ’Hemşireler Haftası’ dolayısıyla yürüyüş etkinliği düzenlendi.
|
|
 |
Konya Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından toplumda fiziksel aktivite ve sağlık ilişkisine dikkati çekmek amacıyla, 10 Mayıs "Dünya Sağlık İçin Hareket Et" günü kapsamında yürüyüş düzenlendi.
|
|
 |
Edirne'nin İpsala ilçesinde bir kamyonete operasyon düzenleyen Jandarma ekipleri, 2 ton 370 kilogram kaçak et ele geçidi. Olayla ilgili iki kişi gözaltına alındı.
|
|
 |
Çin'de, yapılan baskınlarda bazıları 40 yıldan fazla süredir saklanan çürümeye yüz tutmuş piyasa değeri 500 milyon dolar olan kaçak donmuş et ele geçirildi.
|
|
 |
Günde sadece 50 gr işlenmiş et tüketmek pankreas kanseri riskini arttırıyor. Risk tahmin edildiği üzere tüketime bağlı olarak değişiyor ve erkeklerde daha sık rastlanıyor.
|
|
 |
İngiltere'de yapılan araştırma, yağlı et ve doğal yağ tüketiminin kalp hastalıklarıyla ilişkisi olmadığını gösterdi. Bu araştırma Prof. Canan Karatay'ı doğruluyor.
|
|
 |
Beslenme Uzmanı Gizem Şeber, "Kırmızı etsiz sağlıklı bir yaşam söz konusu değil. Ancak her öğün et tüketimi de başka sağlık sorunlarına neden olabilir" dedi.
|
|
 |
CÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öcal Berkan, "Aşırı et tüketimi, kalbin çalışma yükünü ve artırır kişilerin kalp krizi geçirmesine yol açabilir" dedi.
|
|
 |
Listeria bakterisi nedeniyle hayatını kaybeden Negotinolu bir vatandaş, bakterinin Makedonya'daki beşinci kurbanı oldu Makedonya Sağlık Bakanı Todorov: ''Bakteri, bir et ürünleri fabrikasından yayıldı''
|
|
 |
Bilim adamları, et, tavuk, balık, yumurta gibi besinlerin bile onlarca yıl bozulmadan kalmasını sağlayacak bir koruyucu madde keşfetti!
|
|
 |
Kendine has keskin, aromatik kokusu ile salatalarda, çorbalarda, soslarda, balık ve et yemeklerinde severek kullandığımız bir sebzedir dereotu. Aynı zamanda böbreklerimizin de vazgeçilmez dostudur.
|
|
 |
Dünya Kanser Araştırma Fonu (DKAF), insanlara kırmızı ve işlenmiş et tüketimini kısıtlamaları konusunda yeni bir uyarıda bulundu.
|
|
 |
Uzmanlar, yaptıkları açıklamalarda yaz aylarında et, süt, balık gibi gıdaların çabuk bozularak zehirlenmelere sebebiyet verdiğine dikkat çekti.
|
|
 |
Kırmızı et, sakatat, deniz ürünleri ve alkolün fazla tüketilmesinin "gut" hastalığına yakalanma riskini artırdığı ve hastalığın seyrini olumsuz etkilediği belirtildi.
|
|
 |
Kurban Bayramı'nda çok fazla et tüketiminden ötürü kürdan kullanımı da artış gösteriyor. Ancak bilinçsizce kullanılan kürdanlar dişlerin ömrünü kısaltıyor.
|
|
 |
Dünya Kanser Araştırma Fonu (DKAF), insanlara kırmızı ve işlenmiş et tüketimini kısıtlamaları konusunda yeni bir uyarıda bulundu.
|
|
 |
Bayındır Hastaneleri Üroloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. İzak Dalva, et ve süt ürünlerinden zengin diyet uygulayanlarda prostat kanseri riskinin arttığını bildirdi.
|
|
 |
Beyaz et, yağ içeriği azaltılmış süt ürünleri, lifler için fasulye ve daha az beyaz ekmek ya da nişasta açısından zengin beyaz pirinç.
|
|
 |
Uzun süredir vejetaryen bir diyet ile beslenen kişiler et severlerin "Peki ya nasıl protein alıyorsun?" sorusundan oldukça sıkılmışlardır.
|
|
 |
Kurban bayramı et tüketiminin en yüksek seviyeye çıktığı zamanlardan biri. Hatta kesilen kurbanın eti ile pişirilecek yemekler şimdiden pek çoğumuzun iştahını kabartıyor.
|
|
 |
Diyetisyen Gonca Güzel, özellikle et tüketiminin zirveye çıktığı Kurban Bayramı'nda dengeli ve dikkatli beslenilmesi konusunda uyarılarda bulunuyor.
|
|
 |
Bayındır Hastaneleri Üroloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. İzak Dalva, et ve süt ürünlerinden zengin diyet uygulayanlarda prostat kanseri riskinin arttığını bildirdi.
|
|
 |
Trakya Üniversitesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adnan Görgülü, vücudun herhangi bir yerinde çıkan kırmızı ve siyah renkteki et benlerinin koparılmasının kansere yol açabileceğini söyledi.
|
|
 |
Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, ekmek, makarna, kırmızı et, meyve ve abur cuburun diyetimizi nasıl etkileyeceğini açıklıyor.
|
|
 |
Kurban Bayramı sebebiyle aşırı besin tüketimi konusunda uyarıda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murtaza Çit, bayram günü kesilen etlerin birkaç gün sonrasında tüketilmesini önerdi.
|
|
 |
Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Berna Ertuğ, sağlıklı bir bayram geçirmek için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
|
|
 |
Prof. Dr. Ömer Alabaz, mangal sevenleri uyardı: kırmızı et ne çok yanmış, ne de az pişmiş olmalı. İsli, dumanlı, fazla kömürleşmiş mangal etlerinden uzak durulmalı. Mangal ile et arasında 15 cm olmasına dikkat etmeli.
|
|
 |
Sağlıklı ve dengeli beslenme için protein en önemli besin kaynakları arasında yer alıyor.
|
|
 |
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İlkay Çakır, et benleri ve akantosis nigrikansın insülin direncinin belirtisi olabileceğini vurguluyor.
|
|
 |
DENİZLİ'deki Servergazi Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Serkan Girgin, Kurban Bayramı'nda et ve şekerli besinlerin tüketiminde yaşanan artışın yüksek tansiyon, şeker, kalp- damar ve mide-barsak sistemi hastalıklarını tetiklediğini belirterek, özellikle kalp hastalarının et tüketimine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.
|
|
 |
Dr. Eren Eroğlu "Yürümek, zaman mekan tanımadan tüm koşullar altında yapılması mümkün bir spordur" diyor. Uzm. Dr. Eren Eroğlu yürüyüş yaparken dikkat edilmesi gereken noktalara değindi.
|
|
 |
Memorial Şişli Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü'nden Op. Dr. Sertaç Demirel, mide kanseri ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.
|
|
 |
Alışverişlerinizde alınan kırmızı ve beyaz etlerde nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?
|
|
 |
Yeni yapılan bir araştırmaya göre günde 102 gram (bu miktar çoğu fast food lokantasındaki küçük hamburgerlerden daha az) kırmızı et tüketen kadınlar, 28 gramdan daha az tüketen kadınlara oranla %42 daha fazla felç geçirme riskine sahip.
|
|
 |
Dünyada en sık görülen kanser türleri arasında yer alan kolon kanserinden korunmanın yolu tarama testlerinden geçiyor.
|
|
 |
Amerikalı bilim adamları, yüksek protein tüketimine dayalı diyetlerin kemik erimesine neden olabileceğini bildirdi.
|
|
 |
Akşam eve gelince arka bahçenizde yapacağınız mangal gün boyu işyerinde yaşadığınız stresi alıp götürebilir. Bilhassa şeker hastaları için de yararlı olan ızgara, sağlıklı bir pişirme yöntemidir.
|
|
 |
Türkiye'de, son günlerde bazı et ürünlerinde görüldüğü ileri sürülen, bakteriler sınıfına giren ''Salmonella''nın, şiddetli ishale ve buna bağlı olarak su elektrolit kaybına, ''Listeria''nın ise şiddetli kramp ve bulantıya yol açtığı bildirildi.
|
|
 |
Amerikalı bilim adamları, yüksek protein tüketimine dayalı diyetlerin kemik erimesine neden olabileceğini bildirdi.
|
|
 |
İşlenmiş et dendiğinde akla sucuk ve salam sosis gibi şarküteri ürünleri gelir. Bu ürünlerin içeriklerine bakıldığında doymuş yağ oranının yüksek olması, kalp damar hastalıkları ve diyabet açısından yüksek risk oluşturmaktadır. Diyabetli hastalarda en büyük risk faktörü kalp-damar hastalıklarıdır.
|
|
 |
İşlenmiş et dendiğinde akla sucuk ve salam sosis gibi şarküteri ürünleri gelir. Bu ürünlerin içeriklerine bakıldığında doymuş yağ oranının yüksek olması, kalp damar hastalıkları ve diyabet açısından yüksek risk oluşturmaktadır. Diyabetli hastalarda en büyük risk faktörü kalp-damar hastalıklarıdır. Özellikle kontrolsüz diyabetli hastalarda doymuş yağ oranı yüksek gıda tüketimi kan kolesterol değerlerinin yüksek olmasına ve kalp-damar hastalıklarına sebep olmaktadır.
|
|
 |
Tip 2 diyabet hastaları, et ağırlıklı diyetle şekerini insülin kullanmadan kontrol ediyor. "Taş Devri" denilen diyete göre, sabah yumurta serbest, öğlen istendiği kadar et yenebiliyor.
|
|
 |
Bahçeşehir Okulları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölüm Başkanı Özen Yazğan'ın"Fark et, Farkında ol, Fark yarat!" temasıyla öğrenci ve veliler için hazırladığı öneri listesiyle, tatil dönüşü motivasyonu, çalışma ve öğrenme enerjisi artmış öğrencilerhedefleniyor.
|
|
 |
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Türkiye Parazitoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali ?Özcel, konuşması- Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Öztürk konuşması "Köpeklere çiğ gıda verilmesi yasaklanmalı"- Türkiye Parazitoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Özcel: - "Köpeklere çiğ gıda veya hastalıklı et parçalarının verilmesi insan sağlığı için büyük tehlike oluşturmaktadır"- "Yabancı ülkelerde köpeklere çiğ gıdaların verilmesi kesinlikle yasaktır.
|
|
 |
Sebzeler, Türk Mutfağının ve beslenmemizin büyük bir bölümünü oluştur. Çoğunlukla et yemeklerine de sebze konulur. Hemen her mutfakta her zaman sebze bulunur ve her öğünde bir sebze yemeği de yapılır.
|
|
 |
Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişi tarafından büyük bir sevinçle beklenen bayram geldiğinde 'oruç bitti artık yiyebilirim' diyerek aşırı miktarda besin tüketimi başlar. Özellikle tatlı ve et tüketimi artar.
|
|
 |
B12 vitamini eksikliği beyinde körelmeye neden oluyor. Zira B12, en çok et ve süt ürünleriyle balıkta bulunuyor. Bu gıdaları düzenli tüketmeyenler, hafıza sorunlarının yanı sıra kansızlık ve sinir iltihabı gibi hastalıklara da daha yatkın oluyor.
|
|
 |
Acıbadem Kayseri Hastanesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Sümerkan, Almanya'dan başlayarak Avrupa'nın birçok ülkesini etkisi altına alan EHEC salgınının büyük bir kısmının, iyi pişirilmemiş sığır kaynaklı gıdalarda (kıyma, tütsülenmiş et, süt) oluştuğunu, hastalığın insanlara, pişmemiş veya az pişmiş etler, özellikle hamburgerler aracılığıyla bulaştığını bildirdi.
|
|
 |
İnsanların şarap yapmaya başladıklarından beri sirkeyi tanıdıkları söylenebilir. Mısırlılar, Asurlar, Yunanlılar ve Romalılar sirkeyi yemeklerde, balık, et, sebze konservesi yapımında ve ilaç olarak hastalıkların tedavisinde kullanıyordu.
|
|
 |
Ağız ve diş sağlığı uzmanları, "Bilinçsiz kürdan kullanımı diş kaybına neden olur" uyarısında bulunuyor. Diş Hekimi Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, et tüketiminin daha fazla olduğu Kurban Bayramı'nda kürdan kullanırken dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
|
|
 |
Kurban Bayramı'nda artan kırmızı et ve tatlı tüketimi, yağ ve kolesterolde ani yükselişlere neden oluyor. Özellikle ailesinde kalp ve şeker hastalığı bulunan kişilerin, mide rahatsızlığı olanların bu konuda daha hassas davranmaları gerekiyor.
|
|
 |
Etteki salmonella ve listeria gibi bakteriler hastalıklara ve ölüme yol açıyor. Alırken et kesim yerlerinde veteriner kontrolünün olup olmadığını öğrenin, etiket okuyun. Saklarken eve hızla ulaştırın, küçük porsiyonlar halinde buzluğa atın ve iyi pişirin ama kömürleşmemesine özen gösterin.
|
|
 |
Son yıllarda Hemosistein adı verilen aminoasit ve kalp rahatsızlıkları arasındaki ilişki dikkati çekiyor. Özelikle et tüketimi ile birlikte vücuda kazandırılan Homosistein'in kanda yüksek düzeyde bulunması, kalp ve damar hastalıklarının erken gelişimine işaret ediyor.
Memorial Hastanesi Klinik Laboratuvarlar Bölümü'nden Biyokimya Uzmanı Dr. Nilgün Tekkeşin, kalp hastalıklarında önemli bir risk faktörü olarak görülen Hemosistein ile ilgili bilgi verdi.
|
|